Sikkerhetstips for vandring i Astafjorden

Det er fortsatt sjeldent at redningsoppdrag er påkrevd, og de fleste vandrere vil aldri trenge hjelp fra Røde Kors.

De fleste vandrere er forberedt på fotturen de går på, men nå og da hører vi horrorhistorier om turister som drar ut på dagsturer i dresser, på seg dresser og har ikke mat eller vann. Til slutt må disse sannsynligvis reddes.

Flertallet av disse uheldige hendelsene kunne lett blitt unngått hvis turgåeren var forberedt. Her er noen ting du bør vurdere når du går i Astafjorden:

1. Kjenn området

Dette er hvor mange mennesker gjør en stor feil. Det er viktig å kjenne området du er på vei inn og å kjenne kravene til den spesifikke turen.

Hvor lenge er turen? Hvor mye tid skal det ta? Vil været forandre seg mye? Vil det bli mye kaldere når jeg blir høyere? Er det noen farer? Er jeg i god nok fysisk form for å gjøre det? Disse spørsmålene er viktige å vite før de forlater, da de bestemmer hva du trenger å ta med på fotturen.

Å kjenne området er det eneste viktigste skrittet for å være forberedt på fottur, spesielt når du går på lengre. Ved å vite hvor lenge det vil ta eller terrenget skal du vandre i vet du hva klær og utstyr du skal ta med deg.

2. Ta med ekstra klær

Været endrer seg raskt i norske fjell, så vær forberedt på det. Selv i hyggelige sommerdager kan temperaturen drastisk falle, regn kan komme fra ingensteds og tåken kan helt skjule visningen. Det er derfor viktig å ta med et ekstra lag med klær selv om sommeren.

Om vinteren bør du alltid ta med et ekstra sett ullsokker og ull og termisk undertøy (lange johns). Selv om du kanskje ikke trenger det, er det bedre å være forberedt på noe som skjer.

Når du går om våren eller høsten, anbefales det også å ta med en lue og et par hansker, selv om temperaturen er varm ved utgangspunktet. Hvis det blir kaldere når du kommer til en høyere høyde, vil du være i stand til å holde seg varm.

3. Ta med mat

Når du går på fotturer som varer i flere timer eller til og med dager, er det viktig å ta med mat og høy energi snacks. Ett eple er ikke nok på en 8-timers tur.

Når du går for en flerdagers tur, anbefales det også å ta med nok mat til minst en ekstra dag, hvis noe skjer underveis. Det er bedre å ta litt for mye, enn ikke nok.

4. La noen vite hvor du er

Selv om du reiser alene og ikke kjenner noen i Astafjorden, la noen venner eller familie vite hvor du går og hvor lenge det skal ta. Hvis noe skal skje, vet i hvert fall noen hvor du er, og muligheten for et vellykket redningsoppdrag er mye høyere.

5. Det er ingen skam i omvendt

Den 8. “Regelen” i Norsk Fjeldskode sier “Vend tilbake i tid”; fornuftig tilbaketrekning er ingen skam.

Hvis været forandrer seg og du er usikker på om du kan nå målet ditt, vri deg og gå tilbake. Ikke prøv å tåle været som andre kan risikere livet for å redde deg.